Paperitaide

Paperiset sisustustaulut ja kortit ovat Kiulukan päätuote. Amerikkalaisperäisen leikekirjatekniikan (scrapbooking) perinteiset materiaalit: valokuvat, paperit, kartongit, nauhat, napit sun muut ihanat koristeet ovat tietysti käytössä, mutta omana erikoisuutenani olen marssittanut mukaan myös supisuomalaista paperinarua.
Tuotteet ovat tekijänsä näköisiä: vähän romanttisia, vähän naivistisia, ja ennen kaikkea värikkäitä! Eri tunnelmat ja eri vuodenajat vaativat omat värinsä, joihin on ihanaa uppoutua: mitä parhainta terapiaa niin tekijälle kuin katsojallekin!
Taulujen ja korttien kanssa puuhaaminen on värien sommittelua, idean ja harmonian hakemista jokaiseen uuteen työhön. Joskus sen viimeisen napin löytäminen vie suurimman osan ajasta...

Amerikkalaiseen ylitsepursuavaan koristeellisuuteen verrattuna oma tyylini on selkeämpi ja yksinkertaisempi. No, vintage-tuotteita lukuun ottamatta... Teen kutakin taulua tai korttia pienen sarjan, korkeintaan 3-4 kappaletta, eikä kahta täysin samanlaista ei ole. Paperi- ja koristevalmistajien mallistot vaihtuvat tiuhaan tahtiin, joten hyväksikään havaittuja tarvikkeita ei välttämättä vuoden kuluttua enää saa. Virta vie koko ajan eteenpäin ja uutta täytyy keksiä koko ajan - kuinka symbolista koko elämälle!

Taulut on pohjustettu 1,0 - 1,5 paksulla pahvilla, jotta ne pysyvät jämäkkänä kuljetuksessa ja kehystyksessä. Itse suosin Ikean vaihtokehyksiä (toivottavasti kukaan ei pahastu mainostamista) - ne ovat edullisia, monikäyttöisiä ja ennen kaikkea juuri oikean kokoisia näille tauluille. Kuvia kehystetyistä tauluista löytyy kuvagalleriasta Kiulukan omasta kansiosta.

Useimmat taulut ovat kolmiulotteisia: koristeet nousevat taulun pinnasta jopa yli sentin. Tällaisia tauluja ei pysty suoraan kehyslasin alle litistämään (oman kokemukseni mukaan vain korkeintaan 0,5 cm "korkea" taulu mahtuu). Asian voi hoitaa käyttämällä syviä kehyksiä, joissa lasin ja taulunpinnan välissä on muutama sentti tilaa, tai sitten jättämällä yksinkertaisesti lasin taulusta pois. Lopputulos pelkän kehyksen ja paspatuurin kanssa on myös aivan toimiva - taulun pinta kestää kevyet sipaisut pölyhuiskalla.Taulun kiinnitetään paspatuurin nurjalle puolelle hyvälaatuisella maalarinteipillä. Se pitää, mutta myös irtoaa myöhemmin siististi, jos haluaa vaihtaa kehykseen uuden taulun. Toki tauluihin voi teettää myös kiinteät kehykset kehysliikkeessä.